Tofu ja Tempeh

- Lähiruokaa Padasjoelta perinteisellä Kiinalaisella reseptillä, sisältää 7-29 % proteiinia! 

 Tofukulttuuri

Mitä on tofu?

Tofu on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Tofua valmistetaan juoksettamalla soijamaito ja valuttamalla tai puristamalla pois ylimääräinen neste. Valmistukseen voidaan käyttää esivalmistettua soijamaitoa, mutta yleensä valmistukseen käytetään soijapavuista valmistettua tuoretta soijamaitoa.

Tofun valmistaminen muistuttaa tekniikaltaan juuston valmistamista, mutta käyttö ja maku eriävät. Kiinteää, kuutioitua tofua voidaan käyttää lihan tavoin, pehmeä tofu taasen soveltuu leivontaan. Tofu sellaisenaan on maultaan hyvin neutraali, mutta imee tehokkaasti makua liemestä ja kastikkeesta.

 

Maku 2000 vuoden takaa

Kiinalainen prinssi Liu An (179 eKr. – 122 eKr.) oli monilahjakas poliitikko, seikkailija ja filosofi. Kaukoidän ruokakulttuurille Liu An jätti lahjaksi soijamaidon ja papurahkan, jota voidaan pitää nykyään syötävän tofun esiasteena.

Tarunhohtoinen legenda kertoo Liu An uskoneen ikuisen elämän olevan mahdollista, tarvittiin vain tarpeeksi hyvä ruoka-aine ravinnoksi. Hän kokosi ”Kahdeksan Vanhan” vuorelle tuotekehitystyöhön kahdeksan asiantuntijaa. He ottivat mukaan soijapapuja, hakivat vettä kolmesta eri lähteestä ja keittivät soijamaitoa. Tarkoituksena oli valmistaa pitkän iän juomaa liuottamalla suoloja soijamaitoon, mutta suolat juoksuttivatkin soijamaidon valkoiseksi tuorejuustoksi. Jotkut rohkeat maanviljelijät uskalsivat maistaa juoksettunutta massaa ja yllättyivät sen herkullisesta mausta. Ruokaa alettiin kutsua tofuksi ja siitä tuli heti suosittua.

Kuningas Liu Anista tuli tofun isoisä ja ”Kahdeksan Vanhan” vuoren kylästä todellinen tofukeskus, jossa vieläkin järjestetään vuosittain tofufestivaalit.

Aidosti asiallinen pikaruoka

Tofu on toimiva, raikas ja herkullinen ruoka, joka on helppoudessaan erinomainen vaihtoehto perinteisille pikaruokakulttuurin tuotteille. Hampurilaisen tai pizzan sijaan valmis tofuateria tuorein kasviksin on nopea valmistaa, eikä se rasita ruokailijaa raskailla tyydyttyneillä rasvoilla ja lisäaineilla.

Silken Tofu ei ole ainoastaan kulinaristinen nautinto vaan myös ensimmäinen askel uuteen henkilökohtaiseen ruokailukulttuuriin. Tofu on osa ikiaikaista, terveellistä ruokavaliota, jonka hyveet on tiedetty kaukoidän perinteisessä ruokapöydässä tuhansia vuosia.

Soijaperäinen tofu on sydämelle terveellinen vaihtoehto, joka säännöllisesti nautittuna vaikuttaa todistetusti kolesteroliarvoihin positiivisella tavalla.

Tofulajit

Tofut ovat kokonainen ryhmä toisiaan muistuttavia soijatuotteita, joiden valmistustavat ja käyttötarkoitukset eroavat hieman toisistaan. Useimmat perustuvat vanhaan kiinalaiseen traditioon, vain silken tofu on uudempi tulokas. Kaikki tofut tehdään keitetystä soijamaidosta. Soijamaito valmistetaan jauhamalla yön yli liotettuja soijapapuja runsaan veden kanssa ja suodattamalla pois veteen liukenematon osa eli okara. Seuraavassa esitellään tofuja pehmeimmästä kovimpaan.

Silken tofua tehtäessä ei ole puristusvaihetta, joten sitä voitaisiin kutsua vaikka soijamaitohyytelöksi. Hyytymisen aiheuttaa maitoon lisättävä glukonodeltalaktoni, glukoosin eli rypälesokerin sukulaisaine. Glukonodeltalaktoni on monimutkaisesta nimestään huolimatta täysin luonnollinen aine, jota myös ihmisen elimistö valmistaa. Pehmeä ja edullinen silken tofu sopii jälkiruokiin, kerman tai rahkan tilalle, keittoihin, piirakoihin ja paistoksiin. Sitä ei voi pakastaa.

 

Tofua valmistettaessa keitetty soijamaito hyydytetään ja hyytelöä puristetaan kankaalla verhoillussa muotissa. Muottiin muodostuu iso kantikas kakku, josta leikataan sitten sopivia palasia. Tofu, kova tofu ja lehtitofu hyydytetään yleensä kalsiumsulfaatilla tai magnesiumkloridilla. Tofu myydään veteen pakattuna, jotta se ei pääsisi kuivumaan. Tofun oma maku on hyvin mieto, mutta muut maut tarttuvat siihen tehokkaasti. Kylmä tofu sopii esimerkiksi salaatteihin, sellaisenaan tai marinoituna. Lämpimistä ruoista sopivia ovat mm. uuniruoat, wok-ruoat ja kastikkeet. Pakastaminen muuttaa tofun rakenteen sienimäiseksi. Pakastettu tofu soveltuu parhaiten pataruokiin, sillä se imee makuja herkästi.

Kovasta tofusta puristetaan pois enemmän heraa kuin tavallisesta tofusta. Tuloksena on ohuempi ja tiiviimpi, selvästi erilainen koostumus. Kova tofu säilyttää tofua paremmin muotonsa ruoanvalmistuksessa. Se sopii lihan asemesta esimerkiksi kastikkeisiin ja wok-ruokiin, mutta sitä voidaan käyttää myös alkuruoissa. Kovan tofun rakenne säilyy hyvin pakastettaessa.

Lehtitofu on tofuista kaikkein ohuin, jopa läpikuultavan ohut. Lehtitofua puristetaan pisimpään ja siitä poistuu eniten heraa, minkä vuoksi valmis tuote on hyvin tiivistä. Tämä taipuisa tofulevy sopii pilkottuna erinomaisesti pääruokiin, esim. vihannesten kanssa paistettuna. Samoin siitä valmistuu erinomainen ja ravitseva salaatti. Lehtitofun voi pakastaa, rakenne ei muutu merkittävästi.